Lakner Tamás Keresztény Béla Rozs Tamás Fenyvesi Béla

A Szélkiáltó Kínában

Fenyvesi Béla, 2018. június 6.
nincs hozzászólás
Kategóriák: énekelt vers, koncertek
Cimkék:

Az előző bejegyzésben említett családi koncertünkön megjelent néhány kínai vendég, akik azért jöttek Pécsre, hogy a PTE Művészeti Karral együttműködést alakítsanak ki azért, hogy minél több zenésznek, képzőművésznek készülő kínai diák tanulhasson a Pécsi Tudományegyetemen.

Úgy látszik, hogy a koncert is tetszhetett nekik, mert pár hónap múlva az együttest is meghívták Kínába, ahol a PTE MK művész tanáraival és hangszeres művész, operaénekes doktoranduszaival közösen nyolc koncertet adtunk Csengdu város és Szecsuán tartomány egyetemein.

Kína elképesztő méretei Csengdu városában is tetten érhetők, hiszen körülbelül 14 millió ember él a városban, ahol több mint negyven egyetem található és itt tekinthető meg a világ jelenlegi legnagyobb épülete, a New Century Global Center, ahol pár órát eltölthettünk mi is az utolsó napon.

A városban szinte állandóan jelen van a gomolygó, barnás-szürke szmog, amelyre először a repülőgép leszállása közben lettünk figyelmesek. A második napon este egy nagy eső és a viharos szél két napra kitakarította a várost, így az a szebbik arcát mutatta nekünk.

Az a régi Kína, amelyre az a naív utazó számít, aki csak díszletes történelmi filmekről “ismeri” az országot, ma már csak skanzenként használt területeken, városrészeken lelhető fel Csengduban. Sajnos nem volt alkalmunk és időnk megismerni a vidéki Kínát, pedig biztosan izgalmas lett volna.

A koncertek majdnem mindig telt ház előtt zajlottak a hol 400, hol 1.500 fős koncerttermekben. Áthidalandó a nyelvi nehézségeket főleg népzenét és népzenei alapokra épülő Szélkiáltó dalokat játszottunk a klasszikus zenei blokkok után. A közönség főleg a fiatal egyetemista korosztályt képviselte és nagyon jól fogadták a műsorunkat.

Úgy látszik, hogy Kínában nagy hagyománya van a fényképezésnek, mert lépten-nyomon közös fotókat készítettek velünk.

Jellemző, hogy mindenki kezében mindenhol ott van a mobiltelefon, ahol mindenki szüntelen kapcsolatban áll valakivel a kínai “Facebookon” keresztül. (Az “igazi” Facebook le van tiltva az országban és a Google szolgáltatásai is erősen korlátozottan érhetők csak el.)

 

Hozzászólások

Hagyjon egy üzenetet:

Név *

E-mail (rejtett) *

Weboldal

Blue Captcha Image
Refresh

*